Den 23 september hade föreningen ett medlemsmöte med en mycket intressant föreläsare – Helena Ring Johansson från Knektås Friskhus. Vi hade valt Helena som föreläsare då hon har mycket god kunskap om ett område som i allra högsta grad berör vårt gemensamma intresse som biodlare – nämligen API-terapi.
Vad sjutton är det!?
Häng med i berättelsen nedan som är en sammanfattning av Helenas föreläsning.
API-terapi
På vårt senaste medlemsmöte den 23 september hade vi nästan 2 timmars föreläsning om en något så otroligt spännande som API-terapi. Det var Helena Ring Johansson från Knektås Friskhus som gästade oss den här gången. Helena arbetar 50% på Folkhögskolan som kursledare för utbildning inom biverksamhet och resterande tid i sin egen verksamhet med API-terapi och som biodlare. Helena bestämde sig för att lära sig allt hon kunde om API-terapi, och då fick hon ge sig av till bland annat Slovenien och Litauen för att gå på konferenser och föreläsningar. För att lära sig mer om specifikt bisticksterapi fick Helena kontakt med en lärare från Portugal som har jobbat i över 20 år med bland terapi med bistick.
Vad är API-terapi?
API-terapi innebär kort förklarat att förebygga, behandla och upprätthålla god hälsa med hjälp av biprodukter som till exempel biluft, honung, bibröd, propolis, vax. I östeuropa finns fortfarande traditioner kvar där både honung och propolis används (till viss del även vax) för att behandla sjukdomar. Till exempel vid liggsår på äldre behandlar man med honung, men det får man inte göra i Sverige, trots att forskning visar på mycket goda resultat. Sedan går det också att behandla med hjälp av bistick/bigift men i Europa får detta ej användas på någon annan än dig själv. De som är allergiska mot bistick kan få hjälp med allergivaccinering genom vården. En av anledningarna till att det är förbjudet att behandla med honung i medicinskt syfte, är att det inte går att standardisera honung då denna hämtas från så många olika växter så ingen honung är den andra lik, då går det ej heller att ange doser. Det finns något som kallas för medicinsk honung, men det är honung som har pressats genom ett litet filter för att få bort pollen och bakterier.
Till skillnad mot Europa så finns det i Kina sjukhus där man bara behandlar med API-terapi. API-terapi inte bara biprodukter; man ska även äta bra mat, dricka mer vatten, vila och undvika stress. I honung finns över 600 olika komponenter! Ska du till exempel göra egen vaxsalva för att ha på huden ska du undvika att blanda med rapsolja då den är inflammatorisk. När biprodukterna som ska användas för API-terapi ska skördas, ska detta göras varsamt eftersom bina måste må bra för att kunna producera bra biprodukter.
Vilka produkter används inom API-terapi?
Här är exempel på vilka biprodukter som används inom API-terapi:
Biluft
Bin
Bivax
Honung
Pollen
Bibröd
Propolis
Bigift (endast för eget bruk)
Drottninggelé
Drönarlarver
Biluft & biluftshus
I Tyskland började man med att ta in luften från en bikupa med hjälp av en slang från kupan och en fläkt. Det visade sig att behandlingen med biluft hjälpte bra mot astma, migrän, kol, depression, men när de stora läkemedelsföretagen märkte att deras användning av astmamediciner gick ner kraftigt under sommaren, anmäldes biodlare och behandlingen förbjöds. Men nu byggs det biluftshus som är godkända för användning. Bland annat är det vibrationer från samhället som påverkar kroppen.
Biluften innehåller dofter från alla ämnen som finns i bikupan och då blir luften rik på harts, pollen, honung, vax och propolispartiklar. Med hjälp av speciella analysmetoder (gaskromatografi) har man kunnat bekräfta fler än 50 olika beståndsdelar i biluften. Det har påvisats att våra luftrör vidgas av biluften och att detta kan hjälpa mot migrän och efter ca 20 min med kraftig migrän blir dom flesta bättre. Ljuden varierar mellan allt från stilla bakgrundsljud till ilsket surrande. För den som har pollenallergi kan också biluftsterapi vara framgångsrikt och det finns inga kända reaktioner/biverkningar på detta mer än lågt blodtryck. Behandlingen börjas med ca 20 minuter i biluftrummet och ökas därefter på till max 60 minuter följande behandlingar.
I Tyskland accepterar till och med försäkringsbolagen att biluftsterapi används vid astmabehandlingar då det blir billigare.
En behandling kan gå till som i följande exempel:
”En kvinna med kraftig gräspollenallergi behandlas i biluftshus 1 timma om dagen i 7 dagar, ett par dagar på hösten och sedan när patienten själv tycker att hon behöver det.”
Doften i bihuset är föränderlig och kommer som i vågor. Det är dofter i form av feromoner från larver och drottningen, det doftar från vaxet och honungen och mycket annat. Helenas biluftshus är öppet mellan maj och september och det kostar drygt 200 kr per gång (priset kan komma att ändras under 2025). Helena säger att det är viktigt att vara frekvent i början med behandlingar, det vill säga att man är mer intensiv med täta behandlingar till en början. Därefter kan det räcka med någon enstaka återkommande behandling, självklart beroende på vad man lider av.
I biluftshuset är det så kallade ”köttsamhällen” som används, det ska bli mängder med yngel och mindre honung. Där skördas ingen honung utan bina nyttjar all sin honung själva. Detta för att inga främmande ämnen ska komma in i biluftshuset. Helena använder sig av topplistkupor så att bina bygger sina egna ramar.
En annan intressant sak som Helena nämner är att hon alltid låter honungen självavrinna för att bevara aromerna. I slungan bildas mycket luft runt honungsdropparna och därför blir det mindre arom i honungen.
Bin
Inom API-terapin använder man sig av torkade bin från döda samhällen som mosas till pulver och sedan används i salvor. Det låter kanske inte så mysigt men ska tydligen vara effektivt mot reumatisk värk men även mot tunnhårighet. I Ryssland tar man döda bin, mosar och blandar med alkohol och dricker eller blandar i salvor.
Bivax
Flera av er har säkert redan gjort egen salva av bivax och kanske upptäckt själva hur bra den är mot torr hud och eksem. Men det går ju att använda vaxet till att putsa skorna, göra vaxljus, använda som möbelpolish och mycket annat (en liten parentes då detta inte är någon API-terapi).
Honung
Som ni vet har all honung olika karaktär, även om man kallar viss honung för lind-, ljung-, raps- eller hallonhonung bland annat. En annan känd ”honung” är Manukka-honung från trädet Manukka och sägs vara världens bästa honung! I honung finns fruktsocker som kroppen i vanliga fall har svårt att bryta ner men då bina har preparerat detta på sitt eget vis så tar kroppen upp fruktsocker i form av honung på ett annat sätt. Ibland kan vi biodlare få frågan om det går att äta honung om man lider av diabetes. Svaret är att honung inte påverkar blodet lika mycket som raffinerat socker MEN det påverkar! Då den tidiga honungen (första skörden) påverkar mest så är det mest fördelaktig för den som lider av diabetes att köpa honung från hösten (gärna mörk) istället.
Sårbehandling med honung är väldigt effektivt! Det är bara att lägga på honung på ett rentvättat sår så dör bakterierna. Eftersom det är bakterier som gör att sår inte läker och det blir röda svullna kanter så vill man snabbt bli av med dessa. När du lägger honung på ett sår så tar sig honungen in i alla skrymslen i såret och ser till att det blir syrefritt vilket kväver bakterierna. Så fyll såret med honung på steril kompress! Honungen fastnar inte i såret eftersom såret är fuktigt och honungen är vattenlöslig.
För att få behandla med honung i vården krävs medicinsk honung, men för oss biodlare spelar det ingen roll vilken typ av honung som används för sårläkning. Den ofiltrerade honungen verkar till och med bättre än den medicinska för ärrkanterna blir finare.
Honungen är:
Antioxidant, antibakteriell, antiinflammatorisk, sårläkande, slemlösande, hostdämpande, lindrande vid hudåkommor, lugnande och mycket annat. Under corona jämfördes olika hostmediciner med honung och då honungen hade så god effekt (bättre än hostmedicinerna) så fick faktiskt läkarna lov att ge rådet till patienterna att ta honung istället för hostmedicin.
Pollen
Pollen används som kosttillskott, proteintillskott, och fungerar även mot anemi, benskörhet och pollenallergi. Pollen kan användas i hudkräm, i mat, eller som färgsättare i t ex brunkrämer. Den som äter honung från den lokala biodlaren får alltid i sig lite pollen. Pollen är en antioxidant, det är antibakteriellt och antiinflammatoriskt. Pollen kan fungera bra för ögat, t ex har förändringar i ögonbotten visat sig ”gå tillbaka” efter intag av större mängder pollen (1/2 dl om dagen).
Ska ni använda pollen för terapeutiskt bruk så se till att pollenfällan inte ligger ute för länge då det kan bildas mögel och bakterier av fukt. Pollen från växten har ”samma” terapeutiska förmåga som växten den kommer ifrån. Bina samlar olika pollen beroende på vilken temperatur det är ute.
Bibröd
Bibrödet har i stort sett samma terapeutiska användningsområden som pollen. Det heter att man skördar, tröskar och fryser bibrödet. Man fryser bibrödet istället för att torka det för att behålla näringen. Fukthalten på pollen ska vara mellan 6-8%, medan bibrödet ska ligga på runt 15% (det är mjölksyrabakterier i bibröd). Bibröden skördas bäst i fryst tillstånd då det är lättare att separera bibröden.
Bibröd är användbart för prostatabesvär, anemi, benskörhet, pollenallergi, öka den sexuella driften samt är antioxidant, antibakteriellt och antiinflammatoriskt. Det används som kosttillskott och proteintillskott.
Propolis
Vad är egentligen propolis och hur kan man använda sig av det?
Bina hämtar hartser och koda från träd för att göra sitt propolis av. Det går att likna trädens hartser vid vårt immunförsvar. Till exempel höljet av ett träds knopp innehåller koda och harts och dessa ämnen ska skydda trädet mot angripare i form av insekter, bakterier, väder och vind etc. Träden skyddar sig mot samma saker som bina vill skydda sig mot. Bina hämtar den delen av bladen som är kladdig och består av hartser och stoppar den i sina pollensäckar. Lasten lossas och tuggas och blandas med bakterierna i magen, biet spyr upp innehållet till nästa bi som upprepar samma process och till slut har binas bakterier blandat sig med trädets. Detta blir sedan det vi kallar för propolis! Bina kan komma med bakterier och mögel på sig men då trampas det av på propoliset som är starkt bakteriedödande.
Propolis kan läggas på öppna sår i form av tinkturer. När propolis blandas med alkohol bildar propolisen en kladdig hinna. Det går att tugga propolis vid tandinfektion, samt tugga och svälja om det är problem med magen. Propoliset skrapar man av och fryser eller löser i 70-90%-ig alkohol (tinktur). Innehåller alkoholen mindre än 70% ren alkohol så löser sig inte alla ämnena som finns i propolis.
Om tinkturen vädras så dunstar alkoholen och då blir propolisen seg och kan blandas med 5%-ig olivolja för att användas som salva. Av cirka 30 kg honung dras det in ett par 100 g propolis. De träd som avger mest propolis är poppel och björk, därefter barrträd.
Det finns spännande forskning på grön propolis (finns ej i Sverige) som bara finns i Brasilien, där den används för att motverka parasiter, för att läka sår; magsår, munsår. Propolis är antibakteriell, antivirus, antisvamp, antioxidant, antiinflammatorisk och används i vissa länder vid rotfyllning eller när man dragit ut en tand. I t ex Saudi Arabien forskas det mycket om propolis och användningsområden.
Drottninggéle
Drottninggelén sägs motverka trötthet, öka den sexuella förmågan, stimulera immunförsvaret och används för anti-aging. Den är antioxidant, antiviral, antibakteriell.
Bigift
Att använda sig av bigift är som sagt inte tillåtet i Sverige förutom som ”egen-terapi”. Vi som är biodlare kan använda oss av bistick för att utvinna bigiftet. Om man vill skörda bigift för att kunna använda det mer kontrollerat så görs detta med hjälp av en elektrisk platta. Bina blir irriterade och ungbina släpper allt gift medan de äldre portionerar ut det. Bigiftet innehåller melittin (smärtframkallande), apamin, adolapin men även dopamin, glukos, fruktos, kalcium, magnesium och fosfor.
Bigift är inget man ska experimentera med då det kan vara väldigt farligt att andas in!!
Det finns ingen känd tillverkare i Sverige för bigift.
Det finns olika sätt att behandla med bigift:
Mikrostick – gadden fastnar inte och ge därmed en mindre dos gift. Denna behandling är väldigt effektivt mot herpes, både i förebyggande syfte och under ett herpesutbrott.
Fullstick – när gadden sitter kvar.
Vi säger TUSEN TACK till Helena för den här intressanta föreläsningen, vi hade behövt en timma till för det fanns så oändligt mycket att gå igenom.